המבזבז אל יבזבז יותר מחומש – עצה או חובה

שאלה:

בס"ד

שלום הרב האם אסור לתרום יותר מחומש לצדקה?

תודה
וחג שמח

תשובה:

שלום רב,

אכן הגמרא מביאה בכתובות (נ,א): אמר ר' אילעא: באושא התקינו, המבזבז – אל יבזבז יותר מחומש. תניא נמי הכי: המבזבז – אל יבזבז יותר מחומש, שמא יצטרך לבריות; ומעשה באחד שבקש לבזבז [יותר מחומש] ולא הניח לו חבירו, ומנו? רבי ישבב, ואמרי לה רבי ישבב, ולא הניחו חבירו, ומנו? רבי עקיבא".

אולם הרמב"ם בהלכות מתנות עניים (פרק ז') לא הביא את ההלכה הזו, אלא רק כתב: בא העני ושאל די מחסורו ואין יד הנותן משגת נותן לו כפי השגת ידו וכמה עד חמישית נכסיו מצוה מן המובחר". ובשו"ת אגרות משה (יו"ד א' סוף סי' קמג) עמד על כך, ודן האם כוונת חז"ל שאסור להוציא יותר מחומש או שזו עצה טובה כדי שלא יגיע למצב שיצטרך לבריות. ומסקנתו שאין איסור להוציא יותר מחומש, אולם סיים: "עכ"פ למעשה אין לבזבז יותר מחומש אם לא לחשש פקוח נפש".

ראוי לציין שבספר אהבת חסד (פרק כ') כתב החפץ חיים ששה אופנים שהלכה זו אינה נוהגת:
א. במקום פיקוח נפש.
ב. במקום שיש עניים מותר לבזבז יותר מחומש (כך משמע גם מלשם הרמב"ם).
ג. בעשיר מופלג שלא נראה שיצטרך לבריות.
ד. בדבר מועט שיש לו איזה מלאכה שהוא משתכר ממנה בקביעות כדי מחייתו, הוא יכול את היתר לתת לצדקה.
ה. לאחזקת תורה – כתב השיטמ"ק שם שמותר משום שע"י זה הוא נעשה כשותף של הלומד תורה.
ו. מי שבלא"ה מוציר הוצאות ומפזר מעותיו "להבלים" כלשונו כגון מתלבש מלבושי רקמה וכד'.