החזר מס הכנסה עם ריבית

שאלה:

שלום רב,
אני זכאית להחזר מס הכנסה, ולאחר המתנה ארוכה של שלחו לי בדואר את ההודעה והתלוש שאני צריכה להעביר לבנק שלי.
במדיניות של מס הכנסה הם צריכים להחזיר את המס עד שנה לאחר הגשת הבקשה, ובמקרה שלי חלפו למעלה משנה וחודש.
החזר המס המגיע לי הוא: 1713 ש"ח, אך בהודעה הם הוסיפו על זה ריבית בסך 124 ש"ח. כלומר, שיופקדו בחשבוני 1837 ש"ח.

בגישה המחמירה האם זה תקין? מה עליי לעשות?

בדברי ההסבר המצורפים להודעה כתוב בעניין ריבית זכות – "מס ביתר ששולם, מוחזר בתוספת הפרשי הצמדה וריבית בשיעור שנתי 4% מתום שנת המס או מיום התשלום, לפי המאוחר".
סליחה אם הרחבנו יתר על המידה.
אנחנו פשוט רוצים לדעת בוודאות כיצד עלינו לפעול, ושלא ניכשל חלילה באיסור.

תודה וכל טוב.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

למדינה יש היתר עיסקא בנוסף לכך יש סוברים שאין איסור ריבית בכספי מדינה.

הרוב הגדול מהציבור החרדי וכן גופי כשרות ידועים לענייני תוכניות פנסיה נוהגים לכתחילה ובעדיפות ראשונה להשקיע את הכסף בהלוואות בריבית למדינה (אג"ח ממשלתיות). אמנם יש מפקפקים וסוברים שעדיף להלוות לחברות מסחריות עם היתר עיסקא (להרחבה עיין בעלון המשפט גליון 92 עמוד 5 מפורסם כאן).

אבל במקרה שלך לא מדובר בהלוואה שנתת למדינה אלא שהמדינה עצמה החזירה חוב באיחור בתוספת ריבית שאף בהלוואה רגילה מדובר באיסור מדרבנן בלבד ובדיעבד אין המלווה חייב להחזיר. בנוסף לכך, יש להתייחס למס הכנסה שהמדינה גבתה ממך כגזל (ואף אם דינא דמלכותא דינא, מכל מקום יש בזה כגזל בשוגג מאחר והרי מגיע לך החזר) ואין איסור ריבית אם הגזלן מוסיף לנגזל על החוב.

כך שלדעתי אין מקום להחמיר בעניין הזה כלל ואפילו לא כחומרא יתירה.