מחל ללווה שטען שמצבו קשה והתברר שהלווה שיקר

שאלה:

שלום
ראובן הלוה לשמעון סכום, שמעון התמהמה מלשלם זמן ארוך וראובן מפעם לפעם מזכירו, יום אחד שמעון מספר לראובן על מצבו וכו' ואז שמעון אומר לו "מה שאתה חייב לי אני מוחל לך בלב שלם".
עובר תקופה ראובן מתחיל שוב לנדנד על החוב. שמעון מחליט לא להגיד לו "מחלת" לי אז ואז ומתחיל לשלם את החוב בתשלומים, שוב עובר תקופה ואז ראובן אומר לשמעון אתה יודע למה התחלתי שוב לנדנד כי "לוי" סיפר לי שאתה נצלן ולווה מכולם וחי חיים טובים ולא משלם וכו' וכו'. שמעון התחיל להוכיח שלוי טפל עליו דברי בלע ושקר. ובין היתר אמר לראובן תדע לך שביום זה וזה מחלת לי על ההלוואה אך שהתחלת לבקש חזרה החלטתי לשלם לך ולא להגיד לך, אך עכשיו תדע שמחלת לי. ראובן עונה לא זוכר שמחלתי לך יכול להיות, השאלה
האם באם שמעון באמת צודק שלוי שיקר האם הוא חייב לגמור לשלם?
ב) מה שהוא כבר שילם ראובן חייב להחזיר לו?
בברכה ותודה

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

את השאלה הראשונה לא הבנתי. אם לוי שיקר אז המחילה לא בטעות. אם השאלה היא אם לוי אומר אמת ששמעון משקר, אם יש אומדנא דמוכח שאף אחד לא היה מוחל למי שמתנהג כמו שמעון, המחילה בטילה. אם אין אומדנא דמוכח, המחילה תקיפה ושמעון פטור.

מה ששמעון שילם כבר, ראובן אינו חייב להחזיר. שהרי שמעון זכר מהמחילה ואף על פי כן שילם.