זוג חברים ביקשו שאחתן אותם אבל בלי שבע ברכות

שאלה:

בסד
שלום לכבודכם

זוג חברים ביקש ממני לערוך להם טקס חתונה יהודי עם חופה וקידושין אך ללא שבע ברכות. האם מותר לי לחתנם? ככל הנראה אם לא אחתן אותם אני אז הם לא רוצים להתחתן ע"פ ההלכה .וזאת לאחר ששכנעתי אותם להחליף לקייטרינג כשר ולקיים חופה
לתשובתכם אודה .

תשובה:

שלום רב,

לא לגמרי הבנתי מה מרתיע אותם בשבע ברכות? האם המנין – משום שאין אפשר לברך ברכת חתנים ללא עשרה?

למעשה כתבו החלקת מחוקק והבית שמואל (סי' סב סק"ד) שבמקום שאין עשרה יש אומרים שלא ינשאו בלא ברכה וימתינו לאפשרות שיהיה עשרה. ויש אומרים שבדיעבד גדול ניתן להשיא אותם ללא עשרה – כלומר, ללא ברכות וכך הביא גם מהתרומת הדשן שבמקום שיש קושי גדול להשיג עשרה זה נחשב כבדיעבד שמותר. (וציין שם שברכת אירוסין לכו"ע עשרה זה רק לכתחילה).

א"כ נראה שאם המצב הוא כפי שאתה מתאר שזה או נישואין כדמו"י באופן הזה (בלי ברכות) או שהם לא יינשאו כדמו"י, זה נחשב כבדיעבד שיש קושי להשיג עשרה ומותר להשיא אותם ללא ברכות.