פס שחור על טלית גדול

שאלה:

מה פשר הפסים השחורים על הטליתות של מרבית החרדים?
מאין המקור והאם ישנה משמעות והבדל בין העדות בנושא?

תשובה:

שלום וברכה

בתרומת הדשן מובא שנהג לעשות פס תכלת בסוף טליתו זכר למצות תכלת, ומכאן מנהג האשכנזים לעשות פס שחור. כמבואר במשנה ברורה שם ס”ק טז, אולם החיד”א בברכי יוסף שם הורה שהבגד יהיה כולו לבן על פי סוד, וכך נהגו רבים מהספרדים.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. בנוגע לשאלה איך מתכלת הגיע לשחור
    המעיין בלשון הרמבם לגבי עשית התכלת רואה ש'עינו' ז.ז. צבעו של התכלת הוא נוטה לשחור
    יותר מאשר למה שנקרא בימינו כחול
    אכן ישנה הגמרא שתכלת דומה לרקיע וכו
    אבל ודאי ידע הרמבם גמרא זו וניתן ליישבה
    תודה

  2. תיקון התגובה הקודמת
    טעיתי כמובן שעין התכלת דומה לרקיע בטהרו של יום כלשון הרמב"ם מציצית פרק ב
    אולם דם החלזון עינו כשחור שבדיו
    אלא שמוסיפין סממנין עד שהוא נהפך כעין הרקיע
    ומה שאינו מצוי כיום הוא החלזון שהוא הנותן את השחור, וכזכר שמים אותו.
    אגב בכל הענין של 'זכר' ישנו לכאורה גם הענין של הרחקה שלא יהיה מדי קרוב לאותו ענין שאותו מזכירים
    וע"ד שנזהרים (אף ששם החשש גדול יותר מצד קדשים בחוץ) לקחת זכר לקרבן פסח וחגיגה שני תבשילים שאינם בשר בהמה
    ולא באתי אלא להעיר
    תודה לכם