והדרת פני זקן – אם הוא מוחל על כבודו

שאלה:

בביהכ"נ שלנו ישנו זקן (מעל גיל 70) שבכל פעם שרואה אותי קם לפניו אין לו נחת רוח מכך, והיום אמר לי בפעם המי יודע כמה שקימה זו טובה היא לכל החודש… וכיו"ב
לא עוזר מה שאני אומר לו שאני קם לא דוקא לכבודו אלא מפני התורה שציותה לכבדו, הוא בשלו מרגיש מזה אי נעימות גדולה.

האם יש מקום לפטור מלעמוד,
חשבתי שמא אין זו קימה שיש בה הידור, ונראה מחודש.
האם יש לרב מקורות לכך.

בברכת גמר טוב
אלי'

תשובה:

שלום רב,

פשוט וברור שהזקן יכול למחול על כבודו, כפי שהאב יכול למחול על כבודו למרות שיש חובה גמורה לכבד את האב. הדרת פני זקן זה רק באופן שהוא אינו מוחל או שאין ידוע אם הוא מוחל. ראה בחזו"א בתחילת הלכות כיבוד אב (יו"ד סי' קמט) ואם שציין שאין זה ראוי שהאב ימחל על כבודו, אבל אולי כוונתו באופן קבוע או הרבה פעמים. כי מאידך צריך גם להזהר שלא למחול ונמצא שהוא מכשיל את בניו.