גניבה שבילדות וכוונה בתפילה על חשבון דברים אחרים

שאלה:

שלום! מספר שאלות:
א. מה דין אדם שבהיותו מתחת לגיל מצוות היה גונב צעצועים שבתוך חטיפים משופרסל- מה צריך לעשות עכשיו כשגזל?
ב. אם אני מתחיל את התפילה יחד עם הציבור אך רוצה להתכוון בכל מילה כפי היכולת בפסוקי דזמרה וכו'- מה עדיף? א- שאתפלל בקצב שלי אף שעקב כך אתחיל עמידה באמצע חזרת הש"ץ, או אולי אף בסופה; ב- שאתפלל בכוונה אך אדלג על מזמורים לפי סדר החשיבות כדי להספיק להתחיל עמידה עם החזן או אולי עם הציבור; ג- שאתפלל מהר יותר. תודה

תשובה:

שלום רב ושנה טובה,

מעיקר הדין קטן שהזיק וגזל ואין הגזילה תחת ידו אינו חייב להשיב. אך כתבו הפוסקים שמידת חסידות שישלם גם נזקים וגזלות שעשה בקטנותו. במקרה שלך, אם היה בשעתו הפסד ממון לסופר שלא נמכרו החטיפים בגלל שלקחו את הצעצועים, יש מקום להחמיר להשיב. אך אם הגזילה לא גרמה להפסד ממון לסופר – החטיפים נמכרו ללא הצעצועים, אין צורך להשיב אפילו ממדת חסידות.

אם התפילה במהירות יותר מפריע לך את תפילתך, עדיף לדלג את המזמורים ולהספיק עמידה עם הציבור.

גמר חתימה טובה

נפתלי בן חיים

מקורות:

בשוע חו"מ שנט מבואר שקטן שגנב ואין הקרן בעין אינו חייב להשיב. וראה בפתחי תשובה שהביא שמדת חסידות שישיב.