טבילה בערב יום כיפור

שאלה:

הרב שלום מאיזה זמן בערב יום הכיפורים צריך לטבול? וכמה טבילות. להלכה. תודה אשמח לתשובה בהקדם.

תשובה:

שלום וברכה

הטבילה היא החל משעה לפני חצות היום, נהגו לטבול שלוש פעמים כמנין ג' פעמים שנאמר "מקוה ישראל ה'" בפסוק. [בסדר רב עמרם גאון כתב לטבול לאחר חצות, אולם בחיי אדם סעי' ז כתב שיש להקל מסוף שעה חמישית, ובשו"ע סי' תרו גם לא נראה שיש הקפדה על אחר חצות דוקא, וראה ביאור הגר"א שם]. על מנין הטבילות ראה מג"א וט"ז סי' תרו. אמנם מעיקר הדין מספיק טבילה אחת, ויש טובלים שבע פעמים על פי סוד. בטבילה זו נהגו יותר להקפיד על חציצה, ולכן יש לגזור את הציפורניים קודם הטבילה ולשים לב שנקיים.

גמר חתימה טובה.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. שלום כבוד הרב.

    שמעתי שאין חיוב גמור לגברים לטבול בערב יום הכיפורים, אפילו לחזנים ולשליחי ציבור, כי זה רק מנהג בעלמא לתשובה לקראת יום כיפור.

    האם זה נכון?

    תודה מראש.
    שנה טובה ומבורכת, וגמר חתימה טובה.

  2. זה נכון אבל זה מנהג חשוב שהובא בפוסקים רבים.
    הטבילה היא החל משעה לפני חצות היום, נהגו לטבול שלוש פעמים כמנין ג' פעמים שנאמר "מקוה ישראל ה'" בפסוק. [בסדר רב עמרם גאון כתב לטבול לאחר חצות, אולם בחיי אדם סעי' ז כתב שיש להקל מסוף שעה חמישית, ובשו"ע סי' תרו גם לא נראה שיש הקפדה על אחר חצות דוקא, וראה ביאור הגר"א שם]. על מנין הטבילות ראה מג"א וט"ז סי' תרו. אמנם מעיקר הדין מספיק טבילה אחת, ויש טובלים שבע פעמים על פי סוד. בטבילה זו נהגו יותר להקפיד על חציצה, ולכן יש לגזור את הציפורניים קודם הטבילה ולשים לב שנקיים.
    גמר חתימה טובה.