נתקע בשבת באמצע כביש ירושלים תל אביב

שאלה:

הייתי בשיעור ההלכה והאברך שהעביר את השיעור אבל שלפי הההלכה במידה ואדם שבערב שבת נתקע עם רכבו בסמוך לשבת לדוגמא בכביש 1 בין תל אביב לירושליים (כלומר לא בתוך מקום יישוב). כאשר הוא נמצא שם עם חבר שלו ברכב ,ויש להם אוכל ברכבם לכל השבת,האם צריכים לשבות באותו המקום או שמא יש להם היתר לנסוע עד שיגיעו למקום יישוב כיוון שיש סכנה בדבר?
הוא טען שכיוון שהרב עובדיה זצל מתיר לברך הגומל ותפילת הדרך כיוון שכל הדרכים בחזקת סכנה לכן הוא דן מקרה זה כספק פיקוח נפש שמותר לחלל עליו את השבת עד שיגיע למקום יישוב .

תודה לכבודו

תשובה:

שלום וברכה

בעיני זו טעות של ממש! מה שמברכים הגומל הוא בגלל שהאדם נמצא בנסיעה ויכול להנזק, אבל אם הוא חונה בצד במרכז המדינה יחד עם חבר, אינני רואה כל צד של סכנה וחלילה וחס לחלל שבת באופן זה. ואגב, לדמות דין ברכת הגומל שנתקנה לכתחילה על עוברי דרך לדיני וגדרי פיקוח נפש בשבת, זו טעות מוחלטת, בשבת מחפשים ספק סכנה של ממש ואין לזה קשר עם התקנה הכללית של ברכות שאינה מתיחסת באופן פרטני לכל מקרה. לדעתי חובה להעמידו על חומרת פסיקה זו.

גמר חתימה טובה.