מה מוגדר כספק בהלכה?

שאלה:

אם שכחתי לשים מגש עם מאכל לח על הפלטה והיא כבר נדלקה האם מותר להרים את המגש עם המרפקים( בשינוי ) ולשים אותו על הפלטה? כי מלאכה בשינוי אסורה מדרבנן ויש פוסקים שאומרים שאין בישול אחרי בישול בלח אז יש פה ספק דרבנן

תשובה:

שלום וברכה

השאלה שלך בעצם נובעת מנושא מאוד משמעותי בפסיקת ההלכה. צריך לדעת שהלכה אינה מתמטיקה, כלומר אחרי שנהגו להחמיר בלח שנצטנן שיש בו איסור בישול אנחנו לא דנים את זה כספק יותר, שאם כן חצי מפסיקת ההלכה אפשר למחוק, בכל מקרה נכל לצרף עוד דיון ועוד ממחלוקת וכל איסורי דרבנן בטלים, ובכל איסורי דאורייתא נמצא שתי ספקות ואז זה כבר ספק ספיקא שגם בדאורייתא מותר וגמרנו… כמעט אין נושא שאין בו בכלל מחלוקת… לכן אחר שנקבע שהדבר אסור יש לאסור מכל וכל.

בהצלחה רבה