בדיקת ביוץ בשבת

שאלה:

שלום
האם מותר לבצע בדיקת ביוץ בשבת
ע"י מקלונים שמשנים את צבעם כתוצאה מהבדיקה

תשובה:

שלום וברכה

בשו"ת אבני דרך ח"ז סי' סח דן בזה בהרחבה אם מותר לעשות בדיקת ביוץ על ידי מקלונים בשבת, או שהדבר אסור משום מלאכת צובע אף שהוא דבר שאינו מתקיים, ואסף וקיבץ מדברי פוסקי דורנו שנראה שכולם נקטו בכך לאיסור, ראה שם על פי שמירת שבת כהלכתה פרק לג סעי' כ, ארחות שבת טו סז, והביא ממכתבו של בעל המשנת יוסף אליו שם שאסר אף הוא, ומדברי הגר"מ מאזוז שכתב לו שלכל הפחות היא מלאכה שאינה צריכה לגופה שמדרבנן אסורה [ומה שצידד שם להקל בזה בדיעבד בין השמשות תמוה לי, שהרי ודאי זמן הבדיקה אינו על דקה מסוימת, ואם יכול להמתין לבין השמשות יקדים כמה דקות ביום שישי או יאחר עד צאת הכוכבים בצאת השבת]. ולמעשה לא הקלו בזה אלא בבדיקת שתן לחולה שיש בו חשש פיקוח נפש.

בהצלחה רבה.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. בעל הבאר משה חלק ח' שאלה כ"ד פיסקא ט"ז מביא שמונה נימוקים ומתיר. ע"ש.
    וגם מרן הגרש"ז אויערבאך ז"ל נראה דמתיר ע"י גרמא. ע' אורחות שבת, פרק ט"ו, סוף הערה צ"ז ושמירת שבת כהלכתה, פרק ל"ג, סוף הערה פ"ג.
    ע' גם בפסקי תשובות חלק ג' הוצאה חדשה, סימן ש"כ, אות כ"ז.
    ולמעשה נראה דלפוסקים האלו, אם אפשר אחרת או שמטרת הבדיקה היא רק למנוע עיבור, יש להחמיר אם לא במקום שיש סכנה אם תתעבר.