אונס בתפילה / הלך לישון לאחר שכבר הגיע זמן תפילה

שאלה:

שלום לרב
מה גדרו של אנוס לעניין תפילה, מהיכן עד היכן?
למשל: האם מה שיכול להיות מוגדר כחוסר אחריות, יוגדר כאונס אם לאו, כמו אדם שמחליט לחזור לישון עוד מעט בכדי לקום לתפילה, ולא קם.
אדם שמחליט לישון עוד מעט בין כשבדעתו לא אכפת כל כך אם יתעורר אם לאו.
או כמו אדם שהתעסק בחפצו, ובטעות גילה שנסחף מדי ועבר לו זמן מנחה?
וכד'

ובכלל אם יש לנו יכולת ליתן גדרות לדבר.
תודה רבה מראש

תשובה:

שלום וברכה

קשה לתת בענין זה גדר ברור, שכן מחד גיסא נקט המשנה ברורה בסי' קח סעי' א וסעי' ז שדוקא מזיד ממש שבשאט נפש לא התפלל אין לו תשלומין, אבל שוגג יש לו תשלומין, ומאידך נקט שם שגם פושע וכגון שהתפלל ומצא אחר כך צואה והיה לו לבדוק קודם, אין לו תשלומין. על פי זה נקט בשו"ת קרן לדוד או"ח סי' יח, שמי שהלך לישון אחר שכבר הגיע זמן תפילה, לעולם אינו אנוס אלא פושע ואין לו תשלומין.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. כלומר, נוכל להגדיר את הפושע, כאדם חסר אחריות, או כאדם שלא מספיק אכפת לו
    מעצם העובדה שלא טרח לבדוק את מקום תפילתו.

    מעתה, לפי הקרן לדוד, כל מי שלא היה אחראי מספיק לכלכל צעדיו נכנס לגדר פושע, ואין לו תשלומין
    לפיכך, גם אם חזר לישון עד פרק זמן שמסכן את קימתו לזמן תפילה (ואיני מדבר שעה או שעתיים לפני, שזה אולי כבר לא יקרא בגדר חוסר אחריות, אלא בזבוז זמן שינה גרידה – לאדם מן הישוב), אין תשלומין.

    ככה משמע לי.. האם נכון הדבר?

    ועדיין יהיה קשה להגדיר את אדם העוסק בחפצו, במיוחד אם מדובר לצורך העניין בעבודתו, או לימודו, שכל דקה חשובה וקובעת, כפושע שאין לו תשלומין, אם כן, מה יעשה, האם לנקוט במקרים כאלו לחומרה, ושלא יוציא שם ה' לשוא?

  2. לגבי הרישא, זה אכן מה שכתב בקרן לדוד, לגבי הסיפא השאלה מאוד כללית ולא הבנתי אותה. באופן כללי ברור שעל האדם דבר ראשון ללכת לתפילה לפני שעוסק בחפציו שזה בכלל אסור לפני התפילה כמבואר בסי' פט.

  3. כוונתי, אדם שעסק למשל בלימוד או עבודה, במשך שעות קודם לתפילה
    כחלק מעיסוקו הרגיל, והביט מדי פעם בשעון לצורך תפילה, ראה שיש עוד מעט זמן לנצל, ואמר עוד דקה דקותיים, עוד עשר דקות ננצל וכו'
    ולבסוף מצא עצמו שאיחר זמן התפילה.

  4. לכאורה זו פשיעה גמורה, הרי דוקא משום כך אסרו את העיסוק לפני התפילה וכמו שכתבתי. אדם כזה אין לו תפילת תשלומין.