תאורה שנדלקת אוטומטית בכניסה לבנין

שאלה:

בכניסה לבניין התקינו תאורת לד שנדלקת ברגע שהיא מזהה משהו עובר האם זה מותר בשבת מה עושים?

תשובה:

שלום רב.

אדם שאין לו הנאה מאור זה, ואין דעתו על זה כלל, וכגון שהולך ברחוב ומחמת קירבת המדרכה לבנין נדלק אור בתוך הבנין, התירו גדולי הפוסקים ללכת שם אף שנדלק האור מחמת כך, אף שגם במקרה זה אם ניתן לבקש ממנו לנתק את זה בשבת ודאי עדיף. אבל כאשר מדובר באור בתוך הבנין שודאי זה נוח לך ועוזר ולולי שבת זה פתרון מאוד טוב וכו’, זה אסור בהחלט, ויש לדרוש שיתקינו לשבת מערכת קבועה ולא עם חיישנים.

מקורות:

ר’ בארחות שבת פרק כ”ו סעיף ל”א שהביא מכל גדולי הפוסקים שכיון שאין דעת האדם על הדלקת האור כלל ואין לו קשר ישיר עם מלאכה זו כיון שהיא נפעלת במרחק ממנו ואין כאן תועלת המתייחסת אליו אין זו מלאכת מחשבת. והביאו דוגמא לדבר זה כגון אם יש לוויין בשמים המצלם מי שהולך בארץ פשוט שאין לאסור על אדם ללכת בארץ כיון שאין לו קשר למלאכה, וכן הדין במקרה זה.