אדם שקיבל על עצמו להקפיד על חלק מאיסורי שבת

שאלה:

שלום כבוד הרב
יש לי שאלה, אם בן אדם לוקח על עצמו לא להדליק אש בשבת אבל כן לראות טלוויזיה וכו. האם יש הבדל בינו לבין אחד שמדליק אש? הרי זה סקילה וזה סקילה, יש הבדל כמה סקילות בן אדם מקבל , הרי בסקילה אחת מספיק לו למות.
האם יש הבדל בין השתיים? זה שמחלל 100% שבת וזה שמחלל 40% שבת?

תשובה:

שלום רב,

לפי החשבון שלך, היום בימנו שאין סנהדרין ואין סקילה, אולי יהיה מותר לחלל שבת ח"ו?

כל מעשה שאדם עושה בעולם הזה יבואו איתו חשבון בעולם הבא, על מעשה טוב יקבל שכר ועל חטא יקבל עונש. כמה חילולי שבת שאדם יעשה על כך אחת מהם הוא יקבל את עונשו – בידי שמים.

לעצם הענין, אדם שרוצה להתחזק ומרגיש "תפסת מרובה לא תפסת" לכן הוא רוצה להתקדם לאט לאט – את זה אפשר להבין יותר. הרמב"ם כותב בהלכות תשובה (פרק ג' הלכה ב'): "שקול זה אינו לפי מנין הזכיות והעונות אלא לפי גודלם, יש זכות שהיא כנגד כמה עונות שנאמר יען נמצא בו דבר טוב, ויש עון שהוא כנגד כמה זכיות שנאמר וחוטא אחד יאבד טובה הרבה, ואין שוקלין אלא בדעתו של אל דעות והוא היודע היאך עורכין הזכיות כנגד העונות". כלומר, אל דעות – הקב"ה יודע כיצד למנות את העבירות והמצוות ככל שהקשיים גדולים יותר ההתחשבות היא בהתאם, ואם הוא רואה שהמגמה היא מגמת עליה מתמדת מן הסתם יש לכך השפעה.

בהצלחה