מעשר כספים – קניית תפילין מהודרות

שאלה:

שלום הרב,
א. יש לי כרגע תפילין כשרות וטובות, אך לאחר שימוש של כ13 שנה והיה בהם כמה תיקונים. ברצוני לקנות תפילין חדשות מהודרות יותר. האם ניתן להשתמש עבור התשלום בחלק ממעשר כספים?
ב. אני לפעמים מעבירים שיעורים ומתפקד בתור מלמד, האם מותר לקנות 'אוצר החכמה' מכספי מעשר? לצורך הכנת שיעורים אך אני נהנה מכך גם באופן אישי.
תודה מראש

תשובה:

שלום רב,

מאחר שכבר יש לך תפילין כשרות וטובות. ואתה רוצה לרכוש מהודרות יותר, אתה יכול לרכוש אותם מכספי מעשרות.

לגבי אוצר החכמה, דינו כשאר ספרי קודש אין היתר לקנות מכספי מעשר אלא אם כן הם מיועדים לשימוש הכלל ורגילים להשאיל אותם לאחרים, ולא לשימוש עצמי, אף שהוא שימוש תורני. הכנת שיעורים לא נראה שמועילה בענין זה, אתה לא ממש מתמסר להכנסת ישעוריןם שמצריכה הרבה מקורות, אלא רק לעיתים, לא נשמע מספק.

בהצלחה רבה

מקורות:

ראה ערך שי יו”ד סי’ רמט, שו”ת בצל החכמה (ח”ד סי’ קפד). וראה הליכות שלמה ח”ב פי”א אות ב’ בדבר הלכה שהובא בשם הגרש”ז אוירבך כי אם אדם ייעד לעצמו סכום מסויים לרכישת אתרוג, וברור לו שלא יוסיף יותר. יכול להוסיף מכספי מעשרות לרכישת מהודר יותר.