הדלקת נרות ביום טוב שני של גלויות

שאלה:

בסד
שלום הרב!
1) אנו חוגגים גם יום טוב שני של גלויות. האם מברכים על הדלקת הנרות?
2) לכל בית כנסת יש גוי שעוזר וכו האם מותר למתפללים לומר לו במפורש להדליק מזגן וכן להעלות או להוריד מעלות?
3) יש גם עוזרות לכל בית ופעמים חדרים בקומה גבוהה האם מותר לעוזרת להוריד או לעלות את הילדים במעלית?

תשובה:

שלום וברכה

אדם שמחוייב ביום טוב ני ודאי מחוייב להדליק נרות בברכה, ראה משנה ברורה סי' תקיד ס"ק מח. אלא שאתם צריכים לברר את דינכם האם אתם מחוייבים ביום טוב שני או רק נוהגים באיסור מלאכה כדין בן ארץ ישראל הנמצא בחו"ל זה תלוי בכמה פרטים, אם לא ביררתם את זה תעשו זאת.

אסור לומר לגוי לעשות מלאכה ליהודי בפרט שזו מלאכה שיש בה הנאה, אם המזגן כבה לגמרי ויש בכך צער למתפללים והוא צורך רבים יש שהקלו, ויש לרמוז לו שלא בדרך ציווי.

אם מבחינתך יש אפשרות שהיא תעלה את הילד שלא במעלית והיא בוחרת לנוחותה לעשות זאת במעלית והילד עוד לא מבין ואינו בגיל חינוך יש להקל כיון שהיא עושה זאת לתועלת האישית שלה. אבל אם הגיע לגיל חינוך אסור.