האם מותר להעביר מידע שקיבל ממתווכת לעוזרות בית

שאלה:

שלום וברכה
מתווכת לעניני נשים מנקות ועוזרות בית.
והיינו שהיא שולחת עוזרות בית למשפחות והיא מבקשת אחוזים על כל שעת עבודה.

שאלה א
המתווכת שלחה עוזרת בית למשפחה א' והיא עבדה שם כרגיל
העוזרת עובדת מאד יפה.
האם מותר למשפחה א' להציע עוזרת זאת, לשכנים, למכרים, להורים או לקרובי משפחה ובצורה זאת, הם לא ישלמו אחוזים למתווכת.

שאלה ב
אצל משפחה א' היתה הרבה עבודה, העוזרת עבדה שעות נוספות ביחס למה שסיכמה עם המתווכת – האם חייבת לדווח למתווכת.

תשובה:

תשובה לשאלה א: אם התנו בשעת מסירת המידע שלא להעביר לאחרים אסור להעביר. ואם לא התנו זאת פסק בעל המשנה הלכות שמותר להעביר את המידע לאחרים. [להעביר לאחרים וליטול את השכר לעצמו אסור].

תשובה לשאלה ב: צריך לשאול את המתווכת האם צריך לדווח על שעות נוספות, או לא.

מקורות:

מקורות לתשובה א: בשו"ת משנה הלכות (חלק ז סימן רפ) דן בשאלה כזו במתווך שמביא שוחטים לקהילות שונות וקיבל האחד הצעת עבודה ואינו חפץ בה, האם מותר לו להעביר את המידע לחברו. ופוסק המשנה הלכות, שאם התנה המתווכך שלא יעביר את המידע לאחר, אסור למקבל להעביר את המידע, ועליו נאמר "הולך רכיל מגלה סוד". ואם לא התנו איתו שלא יעביר את המידע, מותר לו להעביר את המידע לאחרים. ובספר תווך ושידוך כהלכה כתב שבתיווך של דירות גם בלי להתנות נחשב כאילו התנו, כיון שהדבר מתבקש מאיליו שלא להעביר את המידע. ובתיווך של עוזרות בית שאין שוק של מתווכים, ואין תנאי כזה. וההלכה בזה כדבר המשנה הלכות שאם לא התנו מותר להעביר את המידע.

נימוקים לתשובה ב: יש לברר האם השעות שלוקחת המתווכת, נחשב כשכר על התיווך, ולא משנה לה אם מוסיפים שעות, או שהשעות שקצבה מראש הוא רק הערכת מצב, אך במקרה שעבדו שעות נוספות חפצה בשכר גם על שעות אלו. ולכן צריך לשאול מראש את המתווכת כיצד לנהוג במקרה זה.