גרגור מי מלח לחזן / בורג מיותר במשקפיים

שאלה:

1 האם מותר לבעל תפילה לגרגר במי מלח בראש השנה ויום כיפור?

2 במשקפיים שלי נפל לי החלק הקטן שליד האף (-חתיכה קטנה של זכוכית שקופה, מקובעת בבורג לברזל קטן. יש 2 חתיכות כאלו, אחת מכל צד והן כדי להצמיד את המשקפיים לאף) אבל הבורג הקטן נשאר שם
האם יש בזה משום טלטול בשבת? שהרי הבורג הוא מקובע במשקפיים אבל לא משמש לכלום.

תודה מראש
א גוט געבענטשטע יאר

תשובה:

שלום וברכה

א. נראה שאסור לפתוח את דרכי הנשימה בגרגור מי מלח כיון שזו בעצם כעין רפואה לאנשים שחלו בהצטננות, והוא אינו חולה שנפל למשכב. קשה להחשיב זאת כמאכל בריאים, אף שביום רגיל לא היה עושה זאת והמטרה היא החזנות, כיון שסוף סוף המטרה היא לרפא ליחה.

ב. הבורג הזה הוא חלק מהמשקפיים וטפל להם. אפילו בכפתור רזרבי המחובר לבגד נחלקו הדעות, ראה ארחות שבת ח"ג עמ' רה, ולדעת המחמירים שם הוא משום שהוא מיועד לרזרבה, אבל כאן זה ישאר בכל מקרה ויתחבר לפלסטיק אם תתקן את המשקפיים. הבורג במקומו המיועד לו.