אכל פחות מכזית פת עם עוד מאכלים אחרים

שאלה:

שלום וברכה,
ביתי שתחייה טועמת מן החלה בסעודת שבת ממש ביס קטן, וממשיכה בסעודה בלי לאכול חלה אלא את שאר מעדני השבת.
כשמגיע זמן ברכת המזון היא אומרת לי שלא אכלה כזית חלה ולכן פטורה מברכת המזון…. אני לא רוצה לריב איתה כדי לא להשניא עליה את הברכות ואת שולחן השבת חלילה.
שאלתי היא האם היא מחוייבת בברכת המזון? אולי בורא נפשות? או אולי כלל לא מחוייבת?
בתודה מראש,
צבי

תשובה:

שלום וברכה

היא בודאי חייבת בברכה אחרונה אבל לא בברכת המזון, כיון שלא אכלה כזית. השאלה היא לגבי ברכה ראשונה, במשנה ברורה בסי' קעז ס"ק ג הביא שהאחרונים הסתפקו באחד שאוכל רק מעט פת כדי לפטור את שאר המאכלים, ואין כוונתו ליהנות מהפת, וכל שכן אם אוכל פחות מכזית, האם ברכת הפת בכלל פוטרת את שאר המאכלים, ולכן אם כבר הגיעה לגיל שניתן לדבר איתה, כדאי כן ללמד אותה את הבעיה הזו, ולנסות לשכנע אותה לאכול כזית [מדובר בשיעור קטן מאוד כמו קופסת גפרורים או מעט יותר, זה מקסימום חצי פרוסה די דקה…], וכך לא תכנס לספק ברכות. אם היא ממש צעירה, שתברך ברכה אחרונה בלבד.

שנה טובה ומבורכת.