קדיש אחרי השנה

שאלה:

שלום רב אבי נפטר לפני שנה וחצי ואימי חודשיים אחריו במהלך השנה פיספסתי קדישים בימי חול וחשבתי להשלימם בשבתות אחרי השנה ,האם עבר זמנו בטל קורבנו או כמו הסיפור עם ר עקיבא שחיפס אדם אחרי עשרות שנים שיגיד קדיש לאביו

תשובה:

שלום וברכה

ברור הדבר שעיקר הענין באמירת הקדיש היא בזמן שהדין מתוח על הנפטר, בשנה הראשונה לפטירה, בכך הוא זוכה לעילוי נשמה ומצבו טוב יותר בדין, לאחר השנה הוא כבר בא על עונשיו… אבל כמובן, כל מה שעושים כל החיים לטובת הנפטר, אם זה קדיש [כשאין אבלים אחרים], או צדקה, לימוד תורה זיכוי הרבים וכו', הכל מתנות טובות שמועילות לעילוי נשמתו.