זמן אמירת סליחות

שאלה:

שלום-לקראת הסליחות מתעורר הדיון לפני או אחרי חצות.אפשר לקבל מקורות לכאן או לכאן והאם יש הסכמה בין גדולי הפוסקים?בברכה חנוך

תשובה:

שלום וברכה

הזמן הראוי ביותר לסליחות הוא באשמורת הבוקר, כמובא בשו"ע סי' תקפא סעי' א, והוא לפני עלות השחר, בשלוש שעות האחרונות של הלילה [ב"ח ופרישה שם]. במטה אפרים שם הביא שכיום המנהג לאחר עד סמוך לעלות השחר ממש, ובאלף המגן שם כתב שבדיעבד אפשר גם לאחר שהאיר היום קודם תפילת שחרית, ומשכימים מעט לקום יותר מוקדם מהרגיל. באגרות משה או"ח ח"ב סי' קה הביא שמנהג קדום הוא לומר לאחר חצות הלילה שאז כבר מתחיל זמן של הרחמים, חצי הלילה הראשון הוא דין ואינו זמן ראוי לסליחות. וראה גם במגן אברהם סי' א ס"ק ד שמחצות הלילה הוא זמן שסגולתו רבה. בברכי יוסף מביא בשם מהר"ם זכותא שאין להקדים לומר סליחות לפני חצות בשום אופן, וכתב שם שהעושה כן "מקצץ בנטיעות". אמנם בס' משמרת שלום סי' מא המליץ טוב בעד אלו שקשה להם לישון מאוחר ומקדימים לפני חצות, וסבר שבשעת הדחק יש להקל, וראה אגרות משה שם שבמקום שהדרכים בחזקת סכנה בלילה יכולים לסמוך להקל כהוראת שעה בלבד, אבל בדרך כלל אין לסמוך על כך,] ויש לקבוע את התפילה במועדה.

ערב טוב ושנה טובה ומבורכת.