למה הקב"ה ברא את העולם?

שאלה:

אם ה' הוא מושלם אז למה הוא ברא את האדם? הרי אם הוא ברא אותו כדי להיטיב סימן שזה חסר לו. כמו אמא שרוצה להיטיב לילדים שלה. למה? כי הצורך הזה הוא חסר לה ובזה שהיא מייטיבה לילדיה היא ממלאה את החסר הזה אז מה הפשט שה' ברא את האדם? ושהוא מושלם?

תשובה:

שאלה זו אכן עמוקה מאוד, ועוסק בה רבי חיים ויטאל בתחילת ספרו עץ החיים, ולפי המתבאר שם לפשוטם של דברים, מה שאמרו מכח הטוב להיטיב ושרצון ה' להיטיב, אין הכוונה לצורך שיש לעצם עצמותו, שהרי בלמה הוא רצה איננו יכולים לעסוק והוא מרומם מאיתנו לגמרי, והוא בבחינת האזהרה שלא להביט מה לפנים ומה לאחור, אלא המילים האלו באים להסביר מה הוא רצה, שוב לא למה הוא רצה אלא מה הוא רצה. באופן יותר מעמיק הענין הזה נוגע לסוד הצימצום שהוא אחד היסודות בחכמת הקבלה, בו הקב"ה בעצם מצמצם כביכול את היותו מציאות יחידה ושלמה בכל השלמויות שאינה מאפשרת מציאות אחרת, ויטוצר מצב בו כביכול יש צורך ואפשרות למציאויות אחרות, וזה נושא רחב ועמוק בעל ניסוחים והבטים שונים שאין כאן המקום לפרטם.