פגם שנמצא בדירה מושכרת ואין ידוע האם השוכרים עשו את הפגם

שאלה:

שכרנו דירה לתקופה של שנה

לאחר שפינינו את הדירה נמצא סדק באסלה למטה ליד הבורג שמחבר לריצפה,

המשכיר טוען שבדק את הדירה ומסתבר שאם זה נוצר לפני שנכנסנו לדירה הוא היה רואה.

אנחנו יודעים שהיה קיים בזמננו אך יש לנו צד שהיה שם לפני.

השאלה:

1.האם על סמך זה יכול לחייב אותנו?

  1. כיון שעשינו שימוש סביר (מדובר בזוג צעיר ללא ילדים) גם אם נוצר בתקופתנו אינו מחמת פשיעה אלא בלאי טבעי, האם יכול לחייב?
  2. על הצד שאנו חייבים, כרגע הסדק קטן, המשכיר טוען שיכול להתרחב בהמשך, כמה אנחנו צריכים לשלם?

יש לציין שהשאלה נשלחת בהסכמת 2 הצדדים.

 תשובה

אם השתמשתם בצורה נורמלית סדק באסלה שמא אתם לא עשיתם את הסדק. וגם אם עשיתם את הסדק על ידי שימוש בלאי טבעי והנזק הוא מתה מחמת מלאכה ועל כן אתם פטורים. ובפרט אם כתוב בחוזה שאתם פטורים מנזקים שנגרמו על ידי בלאי טבעי. [1]

[1] ועוד יש לדון אף אם לא כתוב כיון שהנוהג לכתוב השוכר חייב בניזקי הבית למעט בלאי טבעי חוזה זה נעשה ככל החוזים וכדין אחריות טעות סופר.

הרבנים המשיבים: הרב גבריאל לומברד הרב אשר דזימיטרובסקי והרב אברהם בוטרמן