בניה בקומה שניה ללא הסכמת קומה א

שאלה:

הנני גר בקומה א'

ואני רוצה לבנות את החדר הרביעי שנתן לנו כאופציה בתחילת בניית הבניין.

השכן שמתחתיי מתנה את הבניה בכל מיני התחייבות שהוא רוצה שאני אתחייב לו, ומאיים עלי שאם אבנה ללא הסכמה אינו מאשר לי לבנות ולא ישלם לי בעתיד על השימוש ביציקה. ככל הידוע לי אינו יכול לעכב עלי כיון שעל דעת כן נכנסנו לדור, אך מצאתי בפנקס הבית המשותף בטאבו שיש לי זכות לבנות רק בהיתר בניה, ואני רוצה לבנות בלי היתר הואיל שבתב"ע הותנה שיהיה רק אחד מעל גבי השני, והם לא נותנים אישור בקלות לחרוג מזה. השאלה שלי היא אם יש לתלות שמה שנכתב בפנקס הבית המשותף היה רק משום לשון החוק, שאי אפשר לכתוב מסמך חוקי שיש זכות לבנות בלי היתר, או שבלי היתר בניה באמת יכול לעכב עלי שלא להניח עמודים בחצרו וכו'.

אני מצרף בזה את המסמך מהטאבו ראו עמוד 3 פסקה 3. הערה 2),

והמסמך שהיה בחוזה רכישה מהעמותה שם מוזכר רק שיהיה על פי התב"ע .

סליחה על האריכות, אך רציתי שיהיה ברור השאלה.

תשובה:

יש כאן שני שאלות א. האם השכן יכול למנוע ממך לבנות.

ב. כשהוא ישתמש ביציקה שלך האם הוא יהיה חייב לשלם לך.

א. לגבי השאלה האם השכן יש לו זכות לעכב כיון שהשתפות של דיירי הבנין היה על דעת תקנון הבית המשותף וכן על פי החוזה  כל זמן שלא הוכח על יד ראיה ברורה  שהנכתב בשטר אין כוונתו שהיה בהיתר בניה חייבים לקיים את ההסכם ככתבו ואין טענת שמא רחוקה יכולה לפסול לשון שטר הברור. ועל כן אין זכות לבנות ללא היתר בניה אלא אם כן יש הסכמה.

ב. אם השכן יבנה וישתמש ביציקה שלך יתחייב לשלם מדין נהנה, אף אם לא הסכים שתבנה שהרי נהנה ממונך.[1]

[1]  שו"ע חו"מ סימן שעה' סעיף ד' וצריך לדון האם הוא שדה העשויה ליטע או שאינה עשויה ליטע כיון שאומר לו לא לבנות עתה.

הרבנים המשיבים: הרב גבריאל לומברד הרב אשר דזימיטרובסקי והרב אברהם בוטרמן