נוח לו לאדם שלא נברא

שאלה:

אם טוב לו לאדם שלא נברא משנברא אז למה להוליד ילדים?
גם אם יש חיוב אפשר להסתפק בלצאת ידי חובת המצווה בהולדת ילד וילדה.
למה להוליד הרבה?

תשובה:

שלום וברכה

על זה נאמר "בהדי כבשי רחמנא למה לך", כלומר, מפתח הילודה ובאופן כללי ה"תוכנית" של העולם היא בידיו של בורא העולם. הוא המחליט מי יחיה ומי ימות, מאיתנו הוא רק מבקש לתת כביכול את האפשרות שהדברים האלו יווצרו, ולכן ציוה, שמלבד מצות פריה ורביה יש גם מצות שבת, שהיא עצם ריבוי הילודה בעולם, ומלבד זאת אף אמר "ולערב אל תנח ידיך", כלומר שגם אדם שכבר התבגר, יש ענין שיוליד ילדים נוספים.

למעשה את החשבון שלך כבר עשה חזקיהו, שראה בנבואה שעתיד להוולד ממנו מנשה שיהיה רשע חוטא ומחטיא וכו', ולכן לא רצה להנשא ולהוליד בנים, ונתבע על כך, עד שנגזרה עליו מיתה! כלומר, הקב"ה מבקש מאיתנו לא לעשות עבורו את החשבונות לגבי הנשמות שצריכות לבוא לעולם.