משמעות קרי וכתיב בתורה

שאלה:

שלום

רציתי לדעת איך הפרשה מחליפים את המילה עפולים במילה טחורים . איך קוראים בעל פה מלה שלמה, ולמה שינו?
ובכלל זה נכון לכל עניין הקרי וכתיב שבתורה, למה עשו כך.

תודה

תשובה:

שלום וברכה

למעשה זה לא נחשב שקוראים בעל פה, הגדר המחודש כאן הוא שהקרי הוא תמיד קרי של אותו כתיב, כלומר, אין זו מילה אחרת, אלא מסורת בידינו שכך צריך לקרוא את אותה המילה, ולכן בכל קרי וכתיב, יביט הקורא במילה בשעה שהוא קורא אותה, למרות שהוא בעצם מבטא על פי המסורה בצורה שונה ממה שנכתב. ענין זה בא לידי ביטוי בעיקר בקריאת שם ה', וכלשון חז"ל "לא כשם שאני נכתב אני נקרא", והיינו שיש בשם עצמו שתי משמעויות, המשמעות העמוקה יותר היא בשם הוי"ה שהוא שם מידת החסד והוא שם כולל לעצמותו יתברך, והשם אדנות מבטא את הנהגתו הפשוטה את העולם בבחינת אדון הכל, אבל שם זה בשורש נובע מההנהגה הכללית האין סופית של שם הוי"ה.

שבוע טוב.