ראש השנה – חובות כספיים

שאלה:

שלום רב,
לקראת ראש השנה הייתי מעוניין לשאול על ענייני חובות.
1) מה לעשות לגבי אנשים שאני לא זוכר את הסכום המדויק שאני חב להם? מה לעשות אם גם הם לא זוכרים בדיוק?
2) מה לעשות לגבי אנשים שלא מעוניינים לקבל את כספי מתוך עניין שעבר זמן רב מדי והם לא מעוניינים לסלוח?(חילונים מסוימים)
3) מה לעשות בנוגע לאנשים שאני חייב להם כסף ונפטרו?
4) מה לעשות בנוגע לעניין שראוי שאפצה אותם על זמן שחלף אך יש איסור ריבית?
5) האם עניין החובות והריבית תקפים לגויים?
6) מה לגבי הלוואות לבנקים, למוסדות לימוד וכו'?
7) מה לגבי אנשים מחו"ל?
8) מה לגבי אנשים שאינני זוכר? מהו הסכום הראוי לצדקה?
חשוב לציין שמרבית ה"חובות" לא עוברים את המאה-מאתיים שקלים ונצטברו במשך כעשור.

תודה,
חוזר בתשובה.

תשובה:

שלום וברכה

  1. יש לשלם עד שתהיה בטוח שיצאת ידי חובתך.
  2. אם הם לא מוכנים לקבל, זה עצמו מחילה ואין כל בעיה.
  3. יש לתת ליורשים ההלכתיים.
  4. אין לפצות על הזמן שחלף.
  5. הלוואות לא צריך להחזיר, וגם לא אבדות, אבל גזילה יש להחזיר.
  6. יש להחזיר. אבל בנקים מסתדרים איתך לבד, ואם הם לא תובעים זה לא דחוף.
  7. לא הבנתי את השאלה??
  8. יש לעשות צרכי רבים עד שתהיה בטוח ששילמת.

אם אין חוב אמיתי וזה סתם לחץ ופחד, יש להרגע ולא צריך סתם להוציא ולשפוך…

יום נעים