עירוי שמן פרווה לסיר בשרי רותח – ניצוק כמחובר

שאלה:

שלום
אתמול בערב, באמצע טיגון לביבות חלביות, הוספתי שמן למחבת ישירות מבקבוק שמן פרווה. היום בצהרים, טיגנתי בשמן שנותר בבקבוק, עוף.
א. האם יש בעיה לאכול את העוף?
ב. האם צריך להגעיל את המחבת.
ג. מאידך האם אכן השמן שבבקבוק הוא חלבי (אחרי שיצקתי ממנו ישירות על הלביבות החלביות שבמחבת הרותחת, לא יצקתי ממנו על העוף הרותח, אלא הוספתי את השמן בעוד העוף קר).
אשמח לתשובה ותודה מראש.

תשובה:

שלום וברכה

בסי' קה סעי' ג הובא שלכתחילה אסור ליצוק משקה קר לתוך סיר חם משום שניצוק כמחובר והקר נעשה בשרי, אבל זה רק לכתחילה ובדיעבד לא חוששים לשיטה זו כמבואר שם.

מקורות:

אגב, על ההלכה של ניצוק כמחובר נחלקו הפוסקים: בדרכי תשובה סי’ קה ס”ק צו כתב שדין זה אמור רק כשהתחתון חם והעליון קר אבל אם התחתון קר והעליון חם או שניהם חמים אין חשש כלל, וכ”כ בחכמת אדם כלל נט דין ה, והכרתי ס”ק יא וערוך השולחן סי’ צב סעי’ נה. אמנם ביד יהודה פי’ הקצר ס”ק ל”א החמיר גם באופן ששניהם חמים. בדיעבד בלאו הכי מקילים כאמור.