אלמנה רוצה שבן הזוג שלה יבוא לאזכרה על בעלה שנפטר

שאלה:

שלום רב.
אני חי עם בת זוגי בבית שלה.
בת זוגי אלמנה בעוד כחודש יש לבעלה אזכרה 4שנים היא במהלך השנים נהגה לעשות את האזכרה בביתה בגלל היותה ללא בן זוג.
אני פניתי אליה בבקשה שאת האזכרה תקיים בבית הכנסת כולל סעודת מצווה ורב כמובן להגיד דברי תורה,כי לי אישית זה מפריע נפשית ריגשית וכו. היא לא ממש שמחה בהצעה שלי ואני לא מעוניין להכנס לסכסוך איתה לכן אמרתי לה שאני לא אהיה נוכח בבית בערב זה והיא ממש התעצבנה. אני נתתי לה 2אפשרויות שאם תתקיים האזכרה בבית הכנסת אהיה מוכן להגיע ואם בבית לא אהיה שם.
שאלתי מה עליי לעשות?
תודה רבה לכבוד הרב.

תשובה:

שלום רב,

זו שאלה מעניינת. באופן עקרוני אישה שהתאלמנה ונישאה שנית ורוצה לקיים את האזכרה על בעלה הראשון או לעלות לקברו וכד', צריכה להזהר שלא לפגוע בכובד בעלה השני. ראה כאן שהבאנו כמה הנהגות של גדולי ישראל משך הדורות בנושא זה. אולם כפי שאתה מתאר את החיים שלכם, אתם חיים ביחד באיסור כלומר, ללא נישואין. אם כך, אין לה חובה לשמור על כבודו של "בעלה". אלא סתם לכבוד כל האחר כמו שעל כולנו החובה לכבד את זולתו. ואם כך, מדוע אתה מצפה שהיא תשמור על רגשותיך, כאשר היא מרגישה שאירוע שהיא עושה מחייבת גם אותך להופיע? קשה לי לשפוט איזה רגשות גוברים. העצה היא פשוט להתחתן כדת וכדין, ואת תראה לה את המקורות הנ"ל שעליה לשמור ולכבד אותך ולוותר על האזכרה על בעלה הקודם.