צירוף מאכלים לשיעור שביעה בברכת המזון

שאלה:

אם אכלתי כזית לחם ואז שבעתי ממאכלים שלא קשורים ללחם אני חייב מדאורייתא בברה"ז או מדרבנן?

אם אכלתי כזית לחם בלבד ואני כבר לא שבע יותר ממה שהייתי, עד מתי אני יכול לברך ?חצי שעה או 72 דקות ?

תשובה:

שלום וברכה

בביאור הלכה סוף סימן קפד דן בשאלה זו, ומסקנתו, שאם מדובר בדברים הנאכלים עם הפת, ודאי זה מצטרף, אבל דברים הנאכלים בפני עצמם לדעת הפרי מגדים אינם מצטרפים לחיוב מן התורה.

שיעור עיכול באכילה מועטת הוא 72 דק', בשתייה יש כתבו שיעור זה של חצי שעה. ראה משנה ברורה סי' קפד ס"ק כ, אף שהביא שיש שפקפקו בזה והורו לכתחילה לאכול עוד כזית.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. האם נכון שלדעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל חייב מדאורייתא משום ספק ספיקא להחמיר? ספק אם סתם מאכלים מצטרפים לשביעה וספק אם חייב מדאורייתא רק על אכילת "כזית"?