חייב סכום כסף זמן ואינו משלם האם מותר לתפוס ממנו ללא ידעתו

שאלה:

רציתי לשאול . יש לי חבר שמכרתי לו חפץ סיכמנו סכום והבטיח לשלם ביום יומיים הקרובים עבר חודש אני מזכיר לו בדרך אגב בנעימות והוא עונה לי כן כן מחר עוד חודש ושוב אותו סיפור ככה כמעט שנה הזכרתי לו הרבה פעמים. הבנתי מעוד כמה אנשים בסביבה שהוא חייב להם ולא משלם להם את החובות הקטנים. וזה גם לא בגלל שאין לו כי הרי לדלק יש לו לטיולים לשיפוצים יש לו רק את החובות הקטנים הללו אין לו עניין להחזיר . אני כמובן יכול לדרוש ממנו בצורה חריפה יותר לא יודע מה תיהיה התגובה אבל מאז תיהיה בינינו מריבה מה שאני לא רוצה. מצד שני גם איני מוכן לוותר על החוב.

יש לי אפשרות לקחת ממנו משהו מבלי שהוא ידע השאלה האם זה בגדר מה שמובא בגמרא בבא קמא שמותר להכנס לרשותו ולקחת במקום פסידא או לא.
בתודה מראש

תשובה:

אסור לאדם לעשות דין לעצמו ולחטוף חפצים אלא צריך לתובעו בב"ד. [1]

[1] רמ"א חו"מ ד' אם חייב כסף חייב לתבוע בב"ד. ואין יכול לתפוס דבר אחר תמורת החוב, ובערוך השולחן סימן ד' סעיף ב' ביארו. ובפרט אם אין עדים.

הרבנים המשיבים: אברהם בוטרמן גבריאל לומברגד ואשר דזיטרובסקי