בונה ועל ידי זה מסתיר לחבירו את הכביש

שאלה:

ברצוני לשאול אני מעונין לסגור את מרפסת סוכתי שסגורה היום עם יוטה עם גג פאנל ע"מ לחברו לסלון אך השכן מהקומה העליונה מתנגד מאחר ולא יראה את כל הכביש אך מוכן לחתום באם אחתום לו על וויתור חלקי בגג המשותף

האם השכן יש לו זכות התנגדות?

תשובה:

לאדם יש זכות לטעון הזיק ראיה אולם אין זכות לאדם לטעון שמסתיר לו ראיה, שאף אחד לא הקנה לו זכות לראות את הכביש שאם תבנה אתה מונע ממנו את זה.

ואומנם אם קנה באותו בנין להוציא מרפסת חדשה יש אומרים שזכות השותף לעכב כיון שמפריע לו.

ובפרט אם כבר סגור כבר המרפסת על ידי יוטה שאין אתה לוקח לו כלום שהרי כבר עתה אינו רואה וברור שאין לו זכות לתבוע ממך לא להצל על המרפסת שלך. [1]

אולם אינו חייב לחתום לך על הסכמה[2] אלא אין לו זכות להתנגד בעיריה שמזיק אותך שלא כדין.

[1] פתחי תשובה סימן קנד' ס"ק ח' וז"ל עיין כנה"ג בהגהות הטור אות כ"ט שכתב, ראובן ושמעון שכנים אצל רשות הרבים, ושמעון הוציא בליטת בנין חדש לרשות הרבים לפני חלונו, וראובן טוען נגדו ומוחה בידו כו', ושמעון משיב כו', וראובן משיב שאם יעשה הגדר ההוא מונע ממנו ההבטה לאורך השוק אשר הוא רואה מביתו, הדין עם שמעון וטענת ראובן אינה כלום, דהיזק ראיה שנינו, מניעת ראיה לא שנינו, הרלנ"ח סי' מ"ד, עכ"ל,

[2] ואינו מידת סדום שלא מסכים אם יש לו סיבה מוצדקת.

הרבנים המשיבים: אברהם בוטרמן גבריאל לומברגד ואשר דזיטרובסקי