אתר המוכר ללקוחות דרך אמזון / איביי

שאלה:

שלום לכבוד הרב ושבוע טוב,
אשמח אם תוכלו לעזור לי בשאלה בנוגע לממון ופרנסה שאיני מוצא עליה תשובה הלכתית.
עלה בדעתנו לפתוח אתר אינטרנט בעזרת ה' למכירת מוצרים באינטרנט באתר או כחלק מפלטפורמה גלובאלית שנקראת אמאזון/ איביי כידוע. צורת המכירה תתבצע ע"י לקוחות מכלל העולם כשעיקר המיקוד הוא גויים עד כמה שניתן, יכול להיות מצב שיהודי יבוא ויקנה, אך הפירסום וכל המאמצים יהיו מוכוונים לגויים.

המוצרים שאנו מוכרים לא נמצאים ברשותנו וגם לא נקנו על ידינו אנחנו בעצם משמשים רק כמתווכים בין הסוחר הראשי ( שהמוצרים נמצאים אצלו) לבין הלקוח.
לאחר ביצוע ההזמנה אנחנו בעצם קונים את המוצר מהאתר של הסוחר הראשי ומזינים את פרטיו של הקונה שקנה אצלנו באתר ושולחים דרכו (הסוחר הראשי) אל הלקוח. לסיכום איש ביניים שמבצע את הרכישות בשביל הלקוח אצל הסוחר הראשי.

נקודות שחשוב לציין:
1. המחיר נתון לשיקול דעתי בהתבסס על מחיר המוצר שרשום באתר הסוחר הראשי ,משמע אנחנו קובעים את גובה הרווח. כשרוב המקומות לוקחים רווח של 2-10 דולר$
2.צורת מכירה זו מקובלת מאוד ואף נפוצה עד כדי כך שמרבית האתרים בעולם עובדים בשיטה זו. ורוב האנשים גם מכירים את דרך הפעולה הנ"ל
3.שיטה זו מוכרת לסוחרים הראשיים ואף מעודדים אותה.
4.קיום מרבית המוכרים הראשיים באינטרנט הם בעצמם עובדים בשיטה זו כך שלא ניתן באמת לדעת מי הוא הסוחר הראשי ברוב המקרים !

השאלות:
1.האם יש עניין של גזל בדרך פעולה זו או שאין ממה לחשוש? ובכלל האם זה בסדר מבחינת ההלכה.
2.במידה ואין שום עניין בנושא זה, איך ניתן לתמחר את המוצרים כך שאינננו גובים יתר על המידה סתם מאנשים וכנגד זה לא יוצאים בהפסד?
3.האם באתר כזה ניתן לקבל תשלומים בשבת, אך כל הפעולות הנגזרות מהתשלום יבוצעו רק בצאת השבת? ( ניתן לציין זאת גם באתר)

מקווה שהדברים מובנים, קצת קשה להסביר את כל הגורמים המשפיעים אך בתקווה שהובנו מודה מראש,
בתודה מראש, שבוע טוב וחתימה טובה לכל עם ישראל,
אושר,

תשובה:

שלום רב,

א. אין כל חשש גזל במסחר בדרך זו בפרט שזה נפוץ וידוע לכולם שכך עובדים הרבה חברות.

ב. לגבי אתה אינטרנט הפתוח בשבת ויש בו אפשרות לרכוש בשבת. ראה כאן ובעוד הרבה תשובות בנושא הקיימים במאגר השו"ת.

שיהיה בהצלחה!

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. שלום ותודה רבה רבה על ההיענות המהירה יישר כוח על העזרה והאתר החשוב הזה עלו והצליחו בעזרת ה' :)
    רק לגבי השאלה השניה כבוד הרב איך מתמחרים שירות שכזה? האם ההלכה מציינת אבני דרך מסוימים?
    תודה רבה שוב

  2. לא. אתה יכול לתמחר את זה איך שאתה רוצה. איסור הונאה הוא שישית מעל המחיר של המוצר בשוק המקומי. נראה לי שאתה רחוק מזה.

  3. שלום רב. הציעו לי מאיזו חברה ישראלית שיכינו לי חנות באי-ביי ואני אמכור.
    הבחור טען שייק לו חודש להכין לי חנות. האם אני צריכה לחשוש שיעבוד בשבת?