ערוב תבשילין – זכייה על ידי אחר

שאלה:

שלום,
מדוע צריך לזכות את הערוב תבשילין ע"י אחר? הרי יש דין של זכין לו לאדם שלא בפניו?

תשובה:

שלום וברכה

לפני שנשיב על עצם השאלה לא הבנתי את ראייתך.. וכי אם אתה מזכה על ידי אחר לא צריך להגיע לדין זכין לאדם שלא בפניו? הרי לא מדובר בזוכה עצמו אלא באדם אחר הזוכה בשבילו שלא בידיעתו?

לכן אכן יש זכין שלא בפניו, אבל יש גם כלל נוסף, אדם לא יכול להקנות חפץ שלו לחברו על ידי עצמו, קנין תמיד נעשה על ידי גורם שאינו בעלים על החפץ, שכן מעשה קנין במהותו הוא הוצאה מרשות הבעלים על ידיד הוראת בעלות בכך שאתה מגביה את החפץ, הבעלים עצמו על החפץ לא יכול להורות בו בעלות עבור אדם אחר… לכן תמיד כשאתה רוצה להקנות משלך לחברך זה יכול להעשות רק על ידי אדם אחר או הזוכה בעצמו.