האם צריך להציל אדם שהוא חילוני להכעיס?

שאלה:

שלום רב. אם כופר שמחזיר אנשים בשאלה נמצא בסכנת חיים מותר/צריך להציל אותו? מותר לחלל בשבילו שבת?

תשובה:

שלום וברכה

ההלכה היא שמומר להכעיס, כמו זה שמחזיר אנשים בשאלה, דינו ש"מורידין ואין מעלין", כלומר אין צורך להצילו ומותר אף לגרום לו למות.

אולם כבר כתב החזון איש שבזמנינו שאין לנו מוכיח לא קיים דין זה, ותמיד יש לנו לתלות, שאילו היה אדם שיודע להוכיח וללמד כמו שצריך, דבר שאינו מצוי בדור שלנו בכלל, היה חוזר בו, ולכן עלינו להציל אותו כמו כל יהודי אחר.

מקורות:

חזון איש יו"ד סי' ב ס"ק כח, והובא בדרך אמונה מתנות עניים פרק ח.