קניית כרטיסי הגרלה ממעשר כספים

שאלה:

איך מחשיבים אחוז (מעשר) צדקה שנותנים דרך הדסטארט https://www.headstart.co.il/index.aspx?
מצד אחד זו לא צדקה במובן הרגיל. יותר דומה להשקעה.
מצד שני, התשלומים שם לא חופפים את הערך (משלמים יותר על פחות) וזה בהחלט יותר דומה לתרומה מהשקעה רווחית. מה גם שברוב הפרוייקטים שהשקעתי בהם – לא הייתי משקיעה אם לא היה בהם עניין של לעזור.
תודה

תשובה:

שלום וברכה

מעיון קצרצר בלינק ששלחת לא מצאתי שם שום דבר שניתן לתת לו כספי מעשר, גם בלי שהנושא של השקעה, כספי מעשר ניתנים לעניים, ובפרט תלמידי חכמים, הגשמת חלום להוצאת דיסק כזה או אחר אינה צורך שמותר לתת לו מכספי צדקה…

מה שכן מצוי יותר לשאול, אלו הן הגרלות או מכירות סיניות שעושים למען ארגוני חסד, כמו עזר מציון איחוד הצלה ואחרים, שזה אפשר לתת ממעשר כספים, כיון ששום אדם לא היה קונה כרטיס הגרלה בסכומים כאלו של עשרות שקלים ויותר. ולכן כל מה שלא היה נותן לצורך הכרטיס הגרלה אפשר להוריד מכספי מעשר.

חידוש גדול כתב בענין זה באגרות משה או"ח ח"ד סי' עו אות ב, שכאשר מדובר בכרטיס ששווה את מחירו [לא כמו זה שהזכרנו] אסור לקנותו ממעשר, ואם קנה מכספי מעשר הכרטיס שייך לצדקה, ואם עלה בגורל, הזכייה אינה שלו אלא לצדקה. אבל אם הכרטיס אינו שווה את מחירו [וכמו שהזכרנו] הזכייה היא בעצם כעין מתנה מהאירגון ואינה שייכת לצדקה. יש שסברו שתמיד הזכייה לצדקה, ראה אבן ישראל ח"ח סי' סד, אולם נראה שאין המנהג כך.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. מבקשת להבין יותר:
    1. אז אם שילמתי 100 ש"ח להוצאת ספר, לדוגמא, ואקבל בתמורה את הספר – זה לא נחשב צדקה, גם אם לא הייתי משלמת את זה לולא זה היווה עזרה למכר?
    2. זה לא נחשב אחד מהדרגות הגבוהות יותר של צדקה מ-8 המעלות?

    3. מה לגבי האתר http://www.giveback.co.il?

    https://www.giveback.co.il/projectupdates.aspx?id=722
    https://www.giveback.co.il/project.aspx?id=770

    שוב תודה מראש

  2. 1. אם מדובר בספר ששווה מחיר, הוא נמכר נניח ב50 ש"ח, אז סכום זה אי אפשר לתת מכספי מעשר. אבל גם אם הוא לא שווה כלום, יש לשים לב, לא כל עזרה לידיד אפשר לתת מכספי מעשר! הם מיועדים לצדקה ובדיעבד גם למצוות, אבל מצוות הכוונה אירגוני חסד וכדומה, מתנה לידיד זה נחמד מאוד אבל לא מכספי מעשר.
    2. לגבי האתר שקישרת אותי, אינני יודע אם מדובר בעניים הנצרכים לצדקה, בודאי לא מה שנוגע לחולי בית שמש…
    יש היום המון מקומות נהדרים לתת כספי צדקה, מוסדות תורה, אירגוני חסד אדירים, אלמנות ויתומים במצב קשה, חולים במצב נואש, תתני במקום בטוח וישלם ה' שכרך!

  3. אמן.
    עניין קרוב:
    כשמביאים בגדים לתרומה, איך מחשבים את זה מתוך המעשר?

    אם אפשר להסביר במילים פשוטות (בלי יותר מדי מתמטיקה) את העיקרון –
    איך מחשבים מעשר כמביאים דברים שאינם כסף – אשמח לדעת

    תודה ושבת שלום