קביעות סעודה בצירוף מאכלים אחרים

שאלה:

בהלכות פת הבאה בכיסנים , אם אני נוהג לקבוע סעודה על 224 גרם , ואכלתי פת הבאה בכיסנים פחות מ224 גרם, וביחד אם שאר מאכלים זה היה 224 גרם האם אני מברך ברכת המזון?

מפניני הלכה הבנתי שכדי לצרף שאר מאכלים לשיעור צריך שהמזונות יהיו לפחות נפח 4 ביצים וביחד עם שאר מאכלים יהיה שיעור קביעת סעודה.

תשובה:

שלום רב

במשנה ברורה בסי' קסח סעי' ו לא מבואר שדין צירוף המאכלים הוא דוקא כשאכל ד' ביצים, אבל הוראת הגרי"ש אלישיב אף היא היתה כדבריך, כמובא בס' וזאת הברכה, ולפי זה למנהג הספרדים שאכילת ד' ביצים כבר יש בה קביעות סעודה, אין משמעות בעצם לנושא של צירוף המאכלים… רק לבני אשכנז שקביעות סעודה הוא כשיעור שאדם רגיל לאכול בסעודתו, יש משמעות לדין זה.

ערב טוב.