עניית אמן באמצע ברכות קריאת שמע

שאלה:

שלום רב,אדם שאיחר לתפילת שחרית כך שאחז קצת לפני תחילת השמונה עשרה ב"ויציב ונכון וקיים וישר…", וענה אמן על אחת הברכות של השליח ציבור, בדיוק באמצע ויציב ונכון, האם נהג נכון? נא לציין את דעת בני ספרד.

תשובה:

שלום וברכה

באמצע ברכות קריאת שמע עונים אמן רק של יהא שמיה רבה ושל דאמירן בעלמא, קדושה וברכו, ועל פי האר"י הק' עונים לכל החמישה אמנים ראשונים של קדיש – עד זה של דאמירן בעלמא, אך לא לשני האמנים האחרונים שאינם מעיקר הקדיש [ ראה בן איש חי פ' וארא, וכף החיים סו כג]. אבל אמן של שאר ברכות לא עונים, ובכלל זאת אלו שהזכרת. [למנהג בני אשכנז עונים גם על הא-ל הקדוש ושומע תפילה, ויש שכתבו שבין הברכות עונים על כל הברכות, אבל למנהג הספרדים גם בין הברכות אין לענות].

מקורות:

ראה שו"ע ומשנה ברורה בסי' סו סעיף ג וכף החיים שם.