הפרשת תרומות ומעשרות במחשבה

שאלה:

מותר לעשר בלי לומר את הנוסח?
מה הדין של פירות שעישרו אותם בלי לומר את הנוסח?

תשובה:

שלום וברכה

לכתחילה אין להפריש תרומות ומעשרות במחשבה אלא בדיבור ממש, אבל בדיעבד אם הפריש במחשבה ההפרשה חלה. כמובן כאשר באמת חשב על כל פרטיה, תרומה גדולה מעשר ראשון תרומת מעשר מעשר שני ופדיון.

מקורות:

על המקור לכך שתרומה גדולה ניטלת במחשבה ראה גיטין לא א, וראה תוס' שם שכך הוא לענין תרומת מעשר, אלא שבאחרונים דייקו בתוס' שם שלענין מעשר ראשון ושני לא מועילה משבה, ראה דבר אברהם ח"א סי' טז וברש"ש גיטין שם, אולם מסתימת לשון הרמב"ם תרומות ד טז דייקו הדבר אברהם והחזו"א דמאי סי' טו ועוד אחרונים שאין חילוק בין תרומה למעשר לענין זה, אלא שלכתחילה כיון שלא מצינו הלכה זו מפורשת ראוי להחמיר, עיי"ש. על כך שבדיעבד זה מועיל ראה עוד נושאי כלי הרמב"ם שם.