שיעור תשלום שכירות במקח שהתבטל

שאלה:

אחר שלושה חודשים שקניתי מחשב התגלה בעיה יסודית במחשב, כך שאין אפשרות לתקן, המוכר מסכים לבטל את העיסקה ולהחזיר את המעות, כדין מום במקח, אך דורש תשלום שכירות של שלושה חודשים. ושאלתי כיצד לחשב את דמי ההשתמשות.

תשובה:

אינך חייב לשלם כלל דמי שכירות עבור שימוש במחשב.

מקורות ונימוקים:

בשו"ע סימן רלב סט"ו: המוכר קרקע לחבירו ואכל פירותיה, ולאחר זמן נראה לו בה מום, אם רצה להחזיר הקרקע לבעלים מחזיר כל הפירות שאכל. ואם היה חצר ודר בו, צריך להעלות לו שכר.
וביאר הסמ"ע ס"ק לג הטעם שמחזיר הפירות לא מטעם ריבית, שאבק ריבית אינו יוצא בדיינים. אלא שצריך לשלם שכירות הקרקע. ועיין בנתיבות ס"ק ה אם הבית היה עומד לשכירות חייב לשלם. ולפ"ז אם חנות המחשבים אינו משכיר מחשבים, נחשב אינו קיימא לאגרא ואינו יכולים לתבוע שכר.
במקרה דנן בדרך כלל גם בחנות תחזיר את המחשב המקולקל למפעל, נמצא שלא השתמש במחשב של החנות, ולכן אין כאן חשש ריבית כיון שלא השתמש בשלהם.

הרב המשיב: הרב נפתלי בן חיים