להעלות את המחיר ולתת לסרסור רווח

שאלה:
נתתי הצעת מחיר של 14,000 ₪ עבור הוצאת ספר לאור עבור שליח של בעל הספר, השליח שקיבל את הצעת המחיר מבקש שאני יעלה את המחיר ל15,000 ₪, ו1,000 ₪ יעביר לו. וטענתו שעזר רבות לבעל הספר, ולא נעים לו לבקש ישירות שכר עבור עבודתו.

תשובה:

מותר לבעל הדפוס להעלות את המחיר ולתת למגיש את הספר סך 1,000 ₪. וזאת בתנאי שהוספת המחיר אין בה כדי שיעור הונאה. אבל לסרסור אסור להעלות את המחיר ולקחת את התוספת.

מקורות:

בשו"ע סימן קפה ס"ד כתב, מוכר שאמר לסרסור המותר שתקבל מעל הסכום כו"כ הרי הוא שלך, זכה הסרסור במותר. מבואר שיכול לקבל רשות מהמוכר להעלות את המחיר ולקבל את הרווח לעצמו. ה"ה שיכול לבקש מהמוכר שיעלה את המחיר ויתן את המותר לסרסור. אמנם אסור לסרסור לבקש מחיר גבוה וליטול את ההפרש לעצמו כמו שמבואר בס"ב שאם שלח סרסור שימכור לו המנה ומכר במאתיים הכל של משלח, ואסור לסרסור ליטול לעצמו.

הרב המשיב: הרב נפתלי בן חיים