אדם שאינו מאמין בדברי חז"ל האם דינו כמומר?

שאלה:

לשיטת הרב עובדיה זצל
1. אדם שלא אמר ברכו את ה המבורך בשחרית, האם יכול להשלים את זה בתפילת מנחה ע"י שיגיד בסיום תפילת מנחה במניין "רבנן ברכו את ה המבורך" ….?
2. האם עונים אמן אחר קדיש של אדם שלא מאמין בתורה שבעל פה?
3.האם לספרדי מותר לבקש מאשכנזי לחמם מרק על הפלטה בשבת?
4. האם אישה צריכה לעשות בדיקות בימי הפרישה שלה?
האם היא מותר לבעלה מיד?

תשובה:

שלום וברכה

  1. אין לשנות בנוסח התפילה מה שלא תיקנו חכמים.
  2. אדם כזה נחשב כופר ומומר ואין לענות אחריו אמן, ושחיטתו פסולה ופסול לעדות כמו גוי. ראה רמב"ם הל' תשובה פרק ג הלכה ח, פרי תואר סי' קיט אות ח, רב פעלים ח"א סי' יא, ואגרות חזון איש ח"א אות טו.
  3. בענין זה אין הבדל בין אשכנזים לספרדים [מרק קר לכל הדעות אסור לחמם משום איסור בישול, ולגבי איסור חזרה בפלטה גם בדבר יבש, זה לא הבדל בין אשכנזים לספרדים, זה שפוסק מסויים הוא אשכנזי או ספרדי לא הופך את הפסיקה שלו כמתאימה לבני עדתו בלבד, אא"כ היא מבוססת על כללים שקשורים למנהגי העדות השונות].
  4. בודאי, יש חיוב בדיקה בימי הפרישה, מעיקר הדין פעם אחת ביום, ולכתחילה פעמיים, בתחילה ובסוף.