תפילין עם גבס על היד

שאלה:

ערב טוב.
ברצוני לברר, בני שבר היום את ידו ושמו לו גבס שמגיע עד לחצי שבין המרפק ועד לבית השחי.
כיצד הוא אמור להניח תפילין?
תודה

תשובה:

שלום רב.

אם הגבס מכסה את הקיבורת או מונע מלהניח עליה, יש להניח את התפילין על הגבס או התחבושת בלי ברכה. וכשיניח את התפילין של ראש, אם אתם ספרדים יברך עליהם ‘על מצוות’ ואשכנזי צריך לברך גם ‘להניח’ וגם ‘על מצות’ על של ראש ולכוון לפטור גם את התפילין של יד.

בכל מקרה מי שמניח תפילין [כולל הבית] על גבס, צריך ללבוש חולצה ארוכה, ולכסות את התפילין עם החולצה.

אם הגבס או התחבושת הם רק תחת הרצועות ולא תחת הבית עצמו אפשר להניח בברכה ולכסות את התפילין כנ”ל. ובכל מקרה לא שייך להניח תפילין ביד ימין כיון שלימני אין זה נחשב כלל מקום הנחת תפילין.

מקורות:

שולחן ערוך סי’ כ”ז סעיף ה’ ומ”ב שם ס”ק י”ח ושו”ת חלקת יעקב חלק ב’ סי’ מ”ג ודברי ישראל ח”ג סי’ ק”ד.