בנושא גר צדק למשפחת לווים

שאלה:

שלום לכבוד הרב
אבא שלי גר צדק שנולד לאבא יהודי למשפחת לווים
ביהותו תינוק עבר גיור ואף אמו,
לא יודעים מזה שהוא גר צדק
אבל כולם יודעים שסבא שלי לוי
מה אני עושה במקרה שקוראים לי לעלות לתורה לעלייה של לוי?
האם מותר לי לעלות או שעדיף שאגיד שאבא שלי גר צדק וזה יגרום לו לצער.
בעניין מעשרות ללוי בעזרת השם בבנין בית המקדש
הבנתי שגם אבא שלי יכול לקבל ע"י שמקבל מאביו,
עכשיו הפתח להתיר את העלייה לתורה לעלייה ללוי היא בגלל שבסופו של דבר אנו מזרע לוויים
תודה רבה.

תשובה:

שלום רב,

ההנחה שלך אתה מזרע לוויים אינה נכונה. העובדה שסבא שלך לוי שהתחתם עם גויה וילדה לו בן, אינו אומר שהבן מיוחס אחריו. וכך היא ההלכה שישראל הבא על גויה הבן אינו מיוחס אחריו. לכן אני לא רואה כך אפשרות שאתה תוכל לעלות כלוי. אולם כדי למנוע אי נעימות הייתי מציע אולי לומר שאביך בעצם הוא בן מאומץ שהסבא אימץ אותו בהיותו תינוק – וזה גם האמת במדה מסויימת… גם זה לא הכי נעים, אבל במצב הקיים, לכאורה זה הרע במיעוטו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ואם יש הגיור היה רק מספק? כי יתכן מאוד ולא סתם שהאמא הייתה יהודייה בכלל (הם גרו בצרפת אחרי השואה בזמן שהתבוללות הייתה חזקה )
    אצלינו יודעים שהגיור היה לחומרה

  2. אם כך צריכים לדעת מה הרקע. ולא ניתן להשיב כך. העובדה שהיתה התבוללות לא אומרת כלל שהיא יהודיה. להיפך כשיש ספק על אדם אם הוא יהודי או לא, הולכים לפי הרוב, אבל אם יש לך איזה יסוד להניח שהיא אכן היתה יהודיה. היום ניתן לנסות לבדוק את זה בבדיקה גנטית. ולראות האם הדנ"א המיטוכונדרי שאביך נושא כולל בו הפלוטיפים יחודיים ליהודים או להיפך. (יש מצב שהתוצאות לא יהיו ברורות אין טעם להרחיב בזה כאן, אם זה יעניין אותך לערוך בדיקה כזו אוכל לסייע לך. אבל חשוב לדעת שרק אביך יכול – הבדיקה שלך לא תהיה רלוונטית כי הדנ"א המיטוכונדרי שאתה נושא הוא של אמא שלך ולא של האבא