פרטים בדיני בורר

שאלה:

שבוע טוב
1. אם יש חתיכות תפוח אדמה שרופים והשאר בחתיכה יש טובים אסור לי לחתוך את החלק הטוב אלא לתוך חתיכה קצת מהשרוף כדי לא לעבור על איסור בורר?
היה לי ביד 2 פיסטוקים סגורים לא יכולתי לפתוח אותם זרקתי אותם לצלחת של הפסולת עברתי על איסור בורר? הייתי צריך להביא משהו כדי לשבור אותם?
שאני רוצה להחזיר למקרר חומוס, מטבוחה אסור לי לתפוס את שניהם ולהחזיר למקרר? כמו הדין בספרים שאסור לקחת ערימה של ספרים ולהחזיר לארון אחד אחד לפי הסדר?
סוכריות טופי בטעם ג'לי בכל מיני טעמים יש בהם איסור בורר? אסור לקחת אחד מהשקית ולשים בכיס ולאכול יותר מאוחר?
תודה

תשובה:

שלום וברכה

אתה יכול לחתוך לפי תנאי איסור ברירה, כלומר, מותר לקחת את הטוב מתוך הפסולת, ולא להיפך, ולצורך אכילה מידית באותה סעודה, לא למיין כדי לשמור לסעודה אחרת.

ברגע שהפיסטוקים היו ביד מותר לזרוק לפסולת, לקחת למטרת אכילה ואז ראית שאינם ראויים, לא עשית פעולת מיון.

למה שיהיה אסור להחזיר הכל יחד למקרר? גם בספרים מותר להחזיר רק אם יש להם מקומות מיוחדים, זה במדף זה וזה במדף אחר, אז יש חשש של בורר.

שים לב שבורר פירושו מיון, כלומר, אם יש לך צורך רק בסוכריות אדומות, אסור למיין או אפילו לקחת את מה שאתה רוצה כאשר השימוש אינו מידי, אבל אם לא משנה לך איזה צבע, אין כל בעיה לקחת אחת מהן.