לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

מה התאריך שיש לכתוב בכתובה / כמה סכום כדאי לכתוב בכתובה

שאלה:

שלום רב!
א. חופה המתקיימת לאחר צאת הכוכבים-מהו היום שצריך להכתב בכתובה?
ב. מהו הסכום הנאות להכתב בכתובה?
תודה

תשובה:

שלום רב,

א. אם החופה מתקיימת לאחר צאת הכוכבים וחותמים את הכתובה תחת החופה כותבים בודאי את התאריך של הלילה. אם כותבים וחותמים את הכתובה מבעוד יום, ניתן לכתוב את התאריך של היום ולא של הלילה, משום שההתחייבות חלה מעת החתימה כמבואר בב"מ יג,א, ובשו"ע חו"מ סי' לט. יחד עם זה הגרש"ז בהסכמתו לספר כתובה כהלכתה אמר שיש להקפיד שלא לעשות כן משום שבכתובה העדים מעידים שהחתן אומר והוות לי לאינתו, וזה מתרחש רק בחופה ולכן זה נראה כשקר. אם כי יש מה להשיב על כך, משום שכל השטרות העדים בעצן חותמים על על דעת המתחייב מה הוא מבקש מהם לכתוב למרות שהביצוע קורה אח"כ כמו בשטר הלוואה ועוד. אולם ודאי שלכתחילה טוב להקפיד על כך, וכך ראיתי פעם בהפלאה אבל איני זוכר כעת היכן.

אבל הכי חשוב להקפיד שלא יכתבו את הכתובה ביום עם התאריך של היום והעדים יחתמו תחת החופה כי אז השטר הוא שטר מוקדם ופסול.

ב. כל אחד יכתוב כרצונו, ואם היה המלצה אולי בגמרא לא היה כתוב שבכל כתובה יש תיגרה… אבל ברור שאסור להגזים, זה לא רציני, ולא מועיל לכלום.