הרכבת עגלת ילדים בשבת

שאלה:

שלום
1.כידוע- מנורה היא מוקצה. האם במקרה צורך צורך מותר למשוך את המנורה באמצעות חוט החשמל המחובר אליה ולהזיזה? האם זה נחשב "כלאחר יד"? אשמח למקור גם (פסיקה ספרדית)
2. עגלת תינוק שעליה מורכבת "אמבטיה". האם בשבת ניתן להוציא ולהחזיר או שיש בזה חשש "שמא יתקע"?

תשובה:

שלום וברכה

לא הבנתי למה יחשב כלאחר יד, הרי החוט עצמו גם מוקצה, ואותו ודאי נוטלים כדרך…

כאשר מדובר בפירוק או הרכבת ברגים הדבר אסור בשבת, גם אם אינו תוקע את הבורג, משתי סיבות: א. אם מדובר בדבר שאינו עשוי להתפרק תדיר יש בכך ענין של מכה בפטיש וגם אם זה עשוי לכך יש חשש של שמא יתקע. אבל אם מדובר בעגלה המחוברת על ידי ווים מסוימים וכדומה [ובדרך כלל זה כך] ששתי חששות אלו לא שייכים בה – מותר.

מקורות:

ראה שמירת שבת כהלכתה פרק כח סעיף נ ובהערות שם.