טילטול של בקבוק ריק ביום שבת

שאלה:

שלום לרב שאלה האם במקום שיש עירוב מותר להרים בקבוק של בירה ריק ביום שבת כדי לקבל את דמי הפיקדון בעבורו ביום חול בקבוק של 1.20 שח

תשובה:

עצם איסוף בקבוקים למטרות רווח אינני בטוח שיש בכך בעיה מצד האיסור של ממצוא חפצך, הוא אינו עוסק כרגע במסחר אלא אוסף דברים שווי ערך כספי [באותה מידה אם היו פזורים על הריצפה תכשיטים יקרים לא היה איסור לאסוף אותם…]. הנקודה הבעייתית היא שבקבוק ריק מלוכלך שאין דרך להשתמש בו הוא מוקצה בשבת [ראה ארחות שבת ח”ב עמ’ עז], לכן אם יוכל להסיט אותו ברגל מאחורי עץ וכדומה ניחא, אבל להרים בידים אסור.