לעבור לפני המתפלל לנפילת אפיים

שאלה:

שלום רב,
בתפילת המנחה אני מתפלל במניין במקום העבודה ויש פחות או יותר מקומות קבועים בבית הכנסת, ואני מתפלל בצד במעין נישה מול הקיר, אלא שכשמגיעים לנפילת אפיים (לדוד..) בה יש לשבת, במקרים רבים עומד לצידי מתפלל שלא סיים את השמונה עשרה ואני לא יכול לעבור בפני המתפלל כידוע, לכן אין לי שום אפשרות לגשת לכסאות ולשבת.
האם הנכון הוא לקרוא את המזמור בעמידה, או אולי להשען על הקיר באופן כזה שאם הקיר היה זז הייתי נופל(כלומר השענות מוחלטת כזו האסורה בשמונה עשרה)? איני זוכר היכן קראתי שכך נוהגים אם אינני טועה…

בברכת תודה וחודש מבורך

תשובה:

שלום רב

אם אתה לא יכול ללכת מאחוריו תשען על הקיר. לחילופין, אם מדובר במשהו קבוע, אולי תוכל למצוא מקום אחר, אף שזה דוקא נראה לי מקום מצויין שניתן לכוין בו היטב בתפילה, ואולי כן כדאי להשאר שם… כאשר מדובר לעבור מהצדדים ולא לפניו ממש נהגו להקל לצורך מצוה כמו נפילת אפיים כמבואר במשנה ברורה בסי' קב.

שיתקבלו התפילות.