האם אח קטן תלמיד חכם חייב בכבוד אחיו הגדול שאינו תלמיד חכם

שאלה:

האם יש הלכה למי למזוג אוכל ראשון כי יוצא מצב שאני מוזגת לבן הבכור שלי אחרון יש לי את בעלי שאני מוזגת לו אחר כך כהן שאני מוזגת לו ואחר כך תלמיד חכם ואחר כך לבן הבכור שליו יוצא שהוא אחרון כמעט בכל דבר האם יש הלכה לזה שתלמד חכם לפני בן בכור

תשובה:

שלום רב,

לאמא אין כל חובה לכבד את בנה הבכור.

אגב, אח קטן שחייב בכבוד אחיו הגדול זה אכן נלמד מהפסוק, כבר את אביך ואת אמך – ואת לרבות את אחיך הגדול. אולם במקרה שהקטן הוא ת"ח יש אומרים שהגדול חייב בכבודו ולא להיפך. ראה תוס' יו"ט אבות פרק ד' משנה יב וראה עוד בשו"ת בנימין זאב רנג. ראה בבית יוסף סי' רמ. אולם בדרכי משה שם חולק וסובר שאח צעיר חייב לכבד את אחיו הגדול אפילו אם הוא ת"ח והגדול אינו ת"ח.